Кондуктометър за измерване на проводимостта донесе първо място на 12-класник от ПГЕЕ

Кондуктометър за измерване на проводимостта на нехомогенни материали донесе първо място на 12-класник от Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Димитър Мешев спечели лаптоп и плакет за училището от изложението за младежко и техническо творчество в Горна Оряховица, което тази година се проведе онлайн. В конкурса участват ученици, студенти и младежи, работещи във фирми, които използват иновативни изделия и технологии в областите мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, роботика, приложна механика.

Проектът му е реализиран под ръководството на инж. Иван Топалов. Идеята е да се измерва проводимостта на нехомогенни материали, като се отчита фактът, че тя е изключително изменчива във времето и може да се повлияят от всякакви външни въздействия и фактори на средата. Софтуерът, който се използва към създадения уред, е програмиран така, че да изследва промените на проводимостта на материалите във времето.

„Това би ни помогнало да разпознаем различни материали“, обяснява Димитър. Върху печатна платка той е реализирал модул за определяне проводимостта на материали, използвайки резистивно-честотен метод. Използвани са микроконтролери Arduino и Raspberry за извличане, обработка и изобразяване на данните от модула.

Източник: u4avplovdiv.com

Прочети повече ТУК.