Млади земеделци трупат опит в Бурса

Ученици от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство, разположена в силистренското село Средище, са на 2-седмична производствена практика в партньорско земеделско училище в турския град Бурса. Бъдещите фермери посещават както ферми за овце, кози и коне, така и млекопреработвателни предприятия и лаборатории за окачествяване на мляко и млечни продукти. Практическото обучение се осъществява по „Еразъм +“, съобщи директорът Камен Неделчев. През пролетта ще стартира нов проект със същото земеделско училище в Бурса, по който още 20 ученици от Средище ще бъдат приети в турския град на обучение. 

Общо 259 са младите хора, които се обучават в Професионалната гимназия в Средище. Те изучават механизация на селското стопанство, фермерство, растениевъдство, автотранспортна техника и фризьорство.

„За да бъде качествено обучението, ние стопанисваме и обработваме 950 дка земя от ДПФ. Разполагаме с цялата необходима техника, която е закупена от собствените приходи на училището от земеделската дейност и провежданите курсове“, поясни още Камен Неделчев. Последните закупени машини са трактор и ремарке, а в следващите дни в учебното заведение трябва да пристигне нова цистерна. Преди 20-на дни в училището е доставено оборудване и още техника. 

Прочети повече ТУК.

Източник: agri.bg