“Рестартирай Европа”: Пандемията не спря дуалното обучение

Дуалната форма на обучение на учениците от професионалните гимназии се оказа удачна и в условията на коронавирусната пандемия. След като от 15 март учениците отново преминаха на онлайн обучение, практиката във фирмите им се запази, което съхрани пълноценно и процеса в усвояването на професия.

В Пловдив има 24 дуални паралелки в 6 професионални гимназии. Първото учебно заведение, което приложи дуалната форма на обучение, е Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“.

Директорът Константин Костадинов сподели, че онлайн обучението е съвместимо с дуалната форма на обучение, която дава възможност на учениците на практическо усвояване на професията. Гимназията тази година е с 11 дуални паралелки с ученици от горните класове. Директорът Костадинов изтъкна, че фирмите в техния бранш имат нужда най-вече от специалисти в производството на мебели.

Ученици от дуалните паралелки в гимназията споделиха своите оценки за тази форма на обучение.

Петър Хамбарлийски е от 11 клас, практикува във фирма за производство на мебели и счита, че тази форма на обучение е най-прекият път към професията.

Източник: bnr.bg

Прочети още ТУК.