Ученици в Златарица отглеждат шафранов минзухар

Ученици от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Никола Златарски“ в град Златарица отглеждат шафранов минзухар и вече имат първия си добив от скъпата кулинарна подправка и ценна суровина за медицината. Предстои сертифициране на продукцията във Франция и нейната продажба, а приходите ще бъдат вложени в екологични проекти и подобряване на материалната база за обучението на учениците.

Идеята за засаждането и отглеждането на шафрановия минзухар в златаришкото училище е резултат от участието на ученик от гимназията в конкурса „Моето стопанство“ на Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на образованието и науката, разказа временно изпълняващият длъжността директор Невена Георгиева:

Предизвика голям интерес, спечели награда, така че ние, от ръководството, решихме да разработим тази идея и да я приложим при нас. В гимназията сме си обособили място от половин декар, където сме засели наши луковици, те бяха 100 килограма. В момента берем шафран, имаме вече около 40 грама добив – готов, изсушен шафран. Този шафран, който сме добили, трябва да бъде сертифициран в специална лаборатория, след това всичко, което ние придобием като количество ще бъде изкупено от тази фирма“. 

Фирмата, от която аграрната гимназия „Никола Златарски“ в Златарица купила сертифицираните луковици на шафрановия минзухар, консултира училището по цялата технология на отглеждането, беритбата и сушенето на близалцата на цветовете, от които се получава шафранът и поема реализацията на продукцията за първата година, обясни Георгиева:

Източник: БНР

Прочети повече ТУК.